COPYRIGHT © MORA STUDIO. ALL RIGHTS RESERVED

PLASTIC RECYCLING SAMPLES

OPDRACHT

Afgelopen semester kreeg ik de opdracht om een trendforecast in elkaar te zetten. Hierdoor heb ik een onderzoek gedaan naar het algemene plastic probleem op het gebied van interieur, exterieur, de mode en de voedselindustrie. Dit onderzoek heb ik verwerkt in een boek. Ons grootste probleem is namelijk niet de grondstof zelf maar de manier waarop we het gebruiken, hoe we ermee omgaan en welke functie het heeft. Single-use plastic is ons grootste probleem. Dat zwerft rond en veroorzaakt de meeste schade. Dit moeten we dan ook stapje voor stapje terugdringen. Duurzame of plantaardige alternatieven. Single-use plastic verdwijnt echter niet zomaar. Het is hardnekkig. Hardnekkiger zelfs dan onkruid. Daarom hebben we een TUSSENSTAP nodig. Een tussenstap om single-use plastic te verzamelen en weer nuttig te maken. Om van iets waardeloos iets waardevols te maken. De bevindingen uit je onderzoek moest je vervolgens toepassen in het ontwerpen van een product en een ruimte bijpassend bij het product.

 

CONCEPT

Van iets waardeloos iets waardevols maken. Dat is het uitgangspunt voor dit project. Aangezien de meeste single-use plastic gebruikt, verbruikt en verspild wordt in de voedselindustrie, wilde ik een product ontwerpen voor deze branche. Dit product moest vervaardigd zijn uit plastic afval, zodat het afval weer een functie krijgt. Tegelijkertijd moet het esthetisch ook verantwoord zijn zodat je geen associaties meer maakt met het begrip afval.

 

EINDPRODUCT

Voor het eindproduct heb ik twee glazen ontworpen waar je bij beide uit twee kanten kan drinken. Deze zijn voor to go en thuis. Je krijgt er uiteindelijk namelijk een bijpassende en afsluitende deksel bij. De koffieglazen komen in verschillende prints en kleuren. Hiervoor heb ik epoxy gebruikt (niet heel duurzaam) om dit zelf te kunnen vormgeven. Zelf doorzichtig plastic recyclen gaat mij namelijk boven de pet. Ik heb verschillende samples gemaakt die ik vervolgens ook zelf gefotografeerd heb. Deze samples vind ik persoonlijk zo goed gelukt dat ze in mijn portfolio een zelfstandige plek krijgen ook al zijn ze onderdeel van een groter project. Door de abstracte vormen en felle interessante kleuren vind ik ze ook erg geschikt als posters of andere creatieve toepassingen.